Glæde og lyst


Konkrete praktiske råd til at komme igennem en krise, et sorgforløb, en depression eller bare til at opbygge mere energi og jordforbindelse

Hæv af dit underskud og investér i handlinger, som giver dig mere positiv energi.
Vær gavmild og rundhåndet også over for dig selv.
Fyld på dine sanser.

Mad
Spis den mad du har brug for - mad med smag og farver, brug mange krydderier, sødt, surt, stærkt osv. Lav mad, der er smuk, og som du glæder dig over.


Vand
Drik meget vand gerne gennem hele dagen, eventuelt af halvliters flasker, så drikker man oftest mest.
Når vi drikker, stimuleres en muskel, nervus vagus, der sidder omkring svælget. Når den stimuleres, trækker man vejret dybere – og dermed opstår en beroligende effekt. Hvis du drikker vin, så vælg vin, der smager dig godt.
Tag ofte bad, brusebad eller karbad i en dejlig temperatur. Giv dig tid til at lade din krop mærke vandet.
Find et bassin, et hav, en pool, igen gerne med dejligt tempereret vand, hvor du kan øve dig i at give slip og flyde. Start eventuelt med at holde fast i kanten et sted, hvor du kan bunde for senere bare at give slip og flyde.
Leg i bølger, lad bølgerne massere din krop, giv slip og mærk din krop, leg og mærk du er levende!

Lys
Tænd lys, så meget som muligt, Skift gerne el-pærer ud med nogle, der giver mere lys.
Stearinlys er gode, men sluk ikke for det elektriske lys – undgå at lave hule.

Motion
Gå lange ture eller løb. Hver gang du sætter foden pa ̊jorden, får du mere jordforbindelse.
Gå gerne i naturen og meget gerne ved vandet, hvor du får ekstra meget lys og vind. At gå ved vandet og se udover horisonten giver også perspektiv, hvilket er en vigtig kvalitet.

Jo bedre du får det, jo mere kan du træne, nå gerne op på to-tre gange á en-to timer per uge.

Det, jeg erfarer som vigtigt, er, at krop og hoved følges ad. Når hjernen kører i højt tempo, som den ofte gør i krisesituationer, opstår der ubalance, hvor hovedet arbejder på højtryk, og kroppen ingenting laver, fordi vi måske ligger i sofaen eller sidder i stolen og kigger ud i luften, og så er det, der kan opstå søvnproblemer. Hvis vi derfor sørger for at motionere, så kroppen også bliver træt fysisk, er det måske nemmere at sove.
Hertil kommer, at motion sætter en proces i gang i hovedet, som gør, at vi får tilført mere energi end det, vi bruger. Iøvrigt kan man jo læse diverse steder, at motion er sundt for det meste.

Musik
Hør meget musik, vær opmærksom på, hvad du hører og hvordan det påvirker dig. Prøv forskelligt, find musik du kan nyde. Bliv musikbruger.
Dans lige meget hvad. Alene foran spejlet, rundt i hjemmet, til zumba, tango, polka. Giv dig lov at mærke rytmen i din krop og leg med dine bevægelser.
Og syng, leg med dine lyde, se hvad der dukker op af gamle og nye sange, når du bare sætter lydene fri.

Farver
Vær opmærksom på de farver, der er omkring dig. På dine vægge. Det tøj du har på. Og tag farverne til dig. Læg mærke til farvenuancerne i græsset, bladene, omkring dig og mærk hvad de gør ved dig.

At gå i gang/at lave aftaler med sig selv
I nogle perioder kan det være nødvendigt at lave ingenting, hvilket ofte kalder på sort samvittighed og skyldfølelse. At lave ingenting kan imidlertid være stressforebyggende. Du kan måske betragte dig som et batteri, en solcelle, der ligger til opladning. Her er det en god idé at lave aftaler med sig selv. Hvornår må jeg lave ingenting, og hvornår skal jeg lave noget.
For nogle mennesker kan det være en god idé at aftale med sig selv, at man ligger til opladning hver anden dag/nogle timer dagligt/en aften. Det vil sige, i den øvrige tid er du aktiv, rydder op, flytter ting, handler og har mere overskud, fordi du ved, at dagen efter kan du nu med god samvittighed ligge til opladning. Og sådan kan du veksle, til du oplever, dit overskud er til mere.

Vær opmærksom på, at der ikke kommer noget positivt ud af at opleve fiasko. Så stil kun dig selv opgaver, som du er i stand til at honorere succesfuldt.

Dit netværk
Vær opsøgende, udadvendt, åben, kritisk, egoistisk, tagimod.
Når man er ramt af sorg, krise eller depression, er dette præcist ikke så  indlysende nemt, som det lyder snarere tværtimod. Dit psykologiske forsvar reagerer sandsynligvis lige modsat og vil hellere have, at du kravler i hule og I forhold til mennesker reagerer ved flugt. Så her kan det handle om at gå imod sit eget forsvarssystem, hvilket er svært, men ikke umuligt.

At turde
Giv dig selv nye udfordringer, overskrid din grænse, eksperimenter, leg.
Måske er det at få en ny frisure lige præcist det, der gør, at dagen drejer.